Administrația publică din Cluj, mai performantă decât cea din Timișoara
Potrivit unei analize realizate de un student din Banat, municipiul Cluj-Napoca depășește Timișoara la toate capitolele administrației publice locale.
Analiza a fost realizată de timișoreanul Alin Andrei Gorscovoz, un observator și un critic al vieții publice din Timișoara. Student la un masterat de strategii, acesta s-a decis să facă o comparație sumară între modul de administrare a municipiului Cluj-Napoca și cel al municipiului Timișoara, ambele orașe conduse de edili PNL. Concluzia sa este aceea că orașul de pe Someș este mai bine administrat și bate capitala Banatului la toate capitolele în domeniul administrației publice locale, se arată într-un material publicat pe site-ul ziuadevest.ro.
Alin Andrei Gorscovoz a identificat în Cluj-Napoca (foto) trei factori cheie, care sunt valabili și pentru Timișoara. Aceștia sunt:
1. „Primul este universitatea (nu o anumită universitate, ci conceptul). Tot ce înseamnă avantaj primar și secundar se leagă de universități. Universitățile sunt mina de aur a comunităților moderne, pentru că furnizează exact ce au ele nevoie: astăzi nu mai vorbim despre muncă manufacturieră clasica, ci despre inteligență, educație superioară, atragerea acestui tip de economie”.
2. „Al doilea factor strategic cheie este inovația – construcția unei economii locale bazate pe cunoaștere, în engleza expresia este “knowledge based economy”.
3. „Al treilea factor cheie este participarea. Nu o spun doar ca mecanism democratic, care este foarte important, ci ca implicare a comunității, pentru că mulți oameni gândesc mai mult și mai bine decât puțini oameni. Dacă reușești să aduci la un loc mai multe grupuri, lucrurile se schimbă. La Cluj s-au dezvoltat diverse procese, cum este bugetarea participativă, ideea că oamenii pot vota pentru proiecte etc. Există un centru care se ocupa de proiecte participative”.
Pe baza acestor factori, cercetătorul a făcut câteva comparații între Cluj-Napoca și Timișoara.
1. „În timp ce la Cluj Napoca primarul Emil Boc a <<botezat>> primul funcționar public virtual din România, ANTONIA, la Timișoara Nicolae Robu a “botezat” niște vaporașe (care încă nu circulă): Burebista, Decebal, Traian, Glad etc., și niște tramvaie second-hand cu numele de Armonia (nu exista nici o lună fără ca un <<copil>> pe șine de al lui Robu să nu se <<împiedice>>)”.
2. „În timp ce în mai puțin de trei săptămâni Clujul va găzdui Conferința Orașelor Inteligente din Europa de Est – Smart Cities CEE, la care sunt așteptați invitați de seamă, la Timișoara se va derula Street Food, ca un preludiu la groteștile manifestări culinaro-culturale extrem de dragi primarului Robu și a <<Kominternistilor culturali>> din preajma sa”.
3. „În luna iulie va avea loc la Cluj Napoca Olimpiada Internaționala de Matematică, iar la Timișoara va avea loc Olimpiada Națională la Arte Plastice”.
Concluzia studiului este în defavoarea Timișoarei: municipiul Cluj-Napoca este un oraș viu, frumos, sigur și tot mai căutat de turiștii și de investitorii străini. Cât despre orașul de pe Bega: „Degeaba trăiești într-un oraș frumos si sigur, degeaba ai o populație educată, degeaba ești un oraș cu potențial de dezvoltare imens, dacă ai in frunte un om care este incapabil să comunice cu comunitatea locală, incapabil să reunească energiile creatoare pentru a genera strategii pe termen lung pentru Timișoara”.
Recomandari
Post new comment
Comentarii
Bani acasa. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: miky_n3@yahoo.com
Sa avem pardon, nu cred sa existe vreu oras cu o mai mare neputinta si incompetenta din partea managerilor orasului, decat Clujul. E mai rau ca la Bucuresti.
În Timișoara se vinde sigur mai multă vopsea de păr. În rest, peruși în ambele primării. Oradea sau Arad le dau clasă celor două 'capitale' regionale ale egocentrismului patriotard megalomaniac.
Serios? am ajuns sa citim aberatii de astea? E mai usor sa dam copy/paste de la studenti decat sa scriem un articol. Traiasca jurnalismul