Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Joi, 25 Oct. 2012, 16:05
0
1973

Proprietarii pot asigura locuinţele în caz de cutremur printr-o poliţă obligatorie sau facultativă

Proprietarii pot asigura locuinţele pentru riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren fie printr-o poliţă facultativă, fie printr-o asigurare obligatorie emisă de PAID, potrivit unor noi reglementări ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

proprietarii pot asigura locuintele caz de cutremur printr o polita oblig
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

"Consiliul CSA a hotărât, miercuri, revenirea la forma anterioară a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuințe, în conformitate cu prevederile Legii 260/2008. Astfel, proprietarii îşi pot îndeplini obligațiile prevăzute de lege privind încheierea unei asigurări care să acopere riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, ca fenomene naturale, fie printr-o asigurare obligatorie, emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), fie printr-o asigurare facultativă", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Reglementările de până acum impuneau încheierea unei poliţe obligatorii pentru aceste riscuri după expirarea asigurării facultative.
"Această măsură este prima dintr-o serie de iniţiative care vizează inclusiv propuneri pentru modificarea Legii 260/2008, astfel încât obiectivul principal - de cuprindere cât mai largă în asigurare a fondului locativ din România - să fie atins", se mai spune în comunicat.
Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

\În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

La începutul acestei săptămâni, Parlamentul l-a numit pe Daniel Tudor, susţinut de USL, la şefia CSA după ce săptămâna trecută l-a revocat din funcţie pe Constantin Buzoianu, promovat de PDL în poziţia de preşedinte al instituţie în septembrie 2011.

Printr-un ordin al CSA, de la 1 septembrie, proprietarii de locuinţe care au încheiate poliţe facultative privind riscurile prevăzute de Legea 260/2008 aveau obligaţia să încheie poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor la data expirării celor facultative.

De asemenea, începând cu 1 septembrie, societăţile de asigurare puteau încheia poliţe pentru riscurile prevăzute de contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor numai pentru valori asigurate care depăşesc sumele asigurate obligatoriu conform Legii 260/2008.
Astfel, CSA stabilea că proprietarii care doresc să-şi acopere riscul pentru valori mai mari decât nivelul acoperit de asigurările PAD pot să cumpere poliţe facultative doar după ce încheie o poliţă obligatorie.

Ordinul CSA 15/2012 a fost contestat în justiţie de Astra Asigurări, liderul pieţei de profil în 2011. Instanţa a hotărât, la 18 septembrie, să suspende ordinul CSA.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, denumite PAD, au fost emise de PAID în iulie 2010. Prin modificarea Legii 260/2008, în decembrie 2010, persoanele fizice şi juridice care au asigurare facultativă a locuinţelor pentru toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie nu intră sub incidenţa prevederilor actului normativ.

În urma acelei modificări, societăţile de asigurări, inclusiv acţionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constantă şi continuă a portofoliului PAID.

Mai mult, unii asigurători, cum ar fi Carpatica Asig sau Astra, şi-a denumit poliţele faculatative pentru locuinţe PAD, PAD Complet sau PAD Avantaj. În plus, Astra, care este acţionar PAID, a înregistrat marca PAD la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

În primele şase luni ale acestui an, portofoliul Astra aferent asigurărilor pentru incendii şi calamităţi naturale se ridica la 2,46 milioane de poliţe şi venituri aferente de 117,97 milioane de lei.

În cazul PAID, de la începutul acestui an, portofoliul societăţii a scăzut permanent, ajungând la finele lunii august la 202.774 de poliţe, de la 574.229 contracte la 31 decembrie 2011.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

În 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA.

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide